ЧЕРВЕНАТА ЛАМПА ВЕДНАГА ЩЕ ВИ СВЕТНЕ! АКО ВИДИТЕ ТЕЗИ ПРОМЕНИ В ТЯЛОТО СИ, ВЕДНАГА ТИЧАЙТЕ ПРИ ЛЕКАРЯ

Нашето тяло, както отвън, така и отвътре, е невероятна машина за поддържа от редица фактори, като нашата ежедневна диета, ежедневие и начин на живот. Тя непрекъснато ни изпраща съобщения, от които бихме могли да видим в какво състояние е тялото ни.

Тук са пет доста важни послания, които е необходимо да познаваме, тъй като те може да ви спасят живота.

Урината

Ходенето до тоалетна през нощта може да разкрие доста повече, отколкото признаци на възпаление и бременност.

Нашата урина съдържа около 70 процента от маркерите, чрез които можете да разберете за състоянието на тялото си. Цветът и миризмата на урината е важен показател за здравето. Вижте подробностите:

Цвят

Чрез цвета на урината може да се види най-вече степента на хидратация на тялото. Бледият цвят категорично е за предпочитане пред по-тъмния, коjто може да посочи дехидратация или влошава функционирането на бъбреците, отговорни за почистване на кръвта от вредните токсини. След като тялото ви почувства, че се нуждае от вода, то ви кара да не уринирате. Колкото по-малко уринирате, толкова по-тъмен е цветът на урината.

Честотата на уриниране

Уринирането твърде често би могло да посочи редица (не) опасни произшествия, от диабет до прекомерна употреба на алкохол или кафе, бременност и отслабени мускули. В допълнение към известния проблем на „стрес инконтиненция“ или изпускане на урина поради кихане, кашляне, смях или друга физическа активност. Кегел упражненията – съзнателната тазова мускулна контракция може да ви помогне с това.

„Промени в мириса, цвета или плътността на урината може да разкрият състоянието на телата ни и осигуряват ранни предупреждения за болест“

Миризма

Миризмата на урината варира в зависимост от храната, която ядем, най-добрият пример за доказване, е яденето на аспержи, което се отразява на тялото чрез засилване на миризмата на телесни течности. Ако не разполагате с никакви други предупредителни симптоми като тъмна и гъста урина, миризмата не е нужно да ви тревожи твърде много.

Кръв в урината

Кръв в урината е тревожен знак за заболяване на пикочните пътища или заболяване на бъбреците. Една от най-честите причини са камъни в бъбреците, които преминават през уретрата, причинявайки щети на лигавицата и кървенето. Ако видите кръв, направете пълна диагностична оценка.

За да поддържате вашите пикочни органи здрави, просто е необходимо да живеете живот, който включва диета, богата на плодове и зеленчуци, редовна физическа активност и адекватен прием на вода. Уверете се, че не изпитвате жажда, което е знак, че тялото вече е в степен на обезводняване.

Зъбите

В допълнение към контролиране на здравето на вашите зъби и венци, като редовно ходят на зъболекар, можете да разберете доста за състоянието на тялото си. Конкретно, промените в устната кухина може да бъдат един от първите показатели на болести, засягащи сърцето, белите дробове, стомашно-чревния тракт или други части на тялото. Не пренебрегвайте промени в зъбите и венците и потърсете помощта на експерти.

Възпаление и кървене на венците

Ако венците са възпалени и кървят, след като си миете зъбите, е налице висока степен на вероятност, че страдате от някаква форма на заболяване на венците или диабет. Действително изследванията показват, че хората с диабет имат по-голям риск от развитие на заболяване на венците, в сравнение с хората, които не страдат от диабет.

Парадонтозата е резултат от бактериална инфекция. Венците могат да бъдат чувствителни към бактерии и микроорганизми в устната кухина. Проучванията разкриват, че правилната устна хигиена, не значи непременно, че вашите венци ще бъдат устойчиви, но само шансовете за получаване на заболяване или някакво усложнение, ще бъдат намалени.

Зъбни пукнатини

Напукани зъби са неизменна част от остаряването, но по същия начин могат да бъдат признак на киселинен рефлукс. Когато страдате от киселинен рефлукс, киселините от стомаха започва да се връщат в хранопровода, а вие имате симптоми на парене зад гръдната кост.

Хроничен рефлукс на стомашна киселина може да увреди емайла на зъбите и зъбите като цяло. Те могат да станат по-слаби и по-чувствителни, което ги прави по-лесно чупливи. Отлив на стомашна киселина може да доведе до по-бързо влошаване и стареене на зъбите.

Хронични рани в устата

Това е напълно нормално, от време на време, да имате рана в устата, най-вече ако имате навика да хапете устните си. Ако тези рани не минават в рамките на две седмици, вие определено е нужно да посетите зъболекар. Вероятно не става въпрос за нещо опасно, а в най-сериозните случаи има вероятност, да е рак на устната кухина.

Проучванията разкриват, че всяка година има увеличаване на броя на хората, страдащи от рак на устната кухина, а пушачите са във високата рискова категория. Най-лошото от всичко е фактът, че степента на преживяемост на рака на устната кухина е доста нисък. Ето защо е важно да се проверява редовно устата, така че ако се случи да имате рак, той ще бъде открит в най-ранен етап.

Оттеглянето на венците от зъбите

Вярвате или не, зъболекарят може да бъде първият експерт да разпознават признаците на остеопороза. Венците са в рецесия. Отпуснкане и падащи зъби са някои от първите признаци на остеопороза, заболяване, което е много често при жени над 50-годишна възраст.

Остеопорозата може да бъде трудно да се диагностицира, тъй като тя рядко се проявява внезапно. Симптомите са едва доловими, докато костите стават доста слаби и чупливи. Въпреки това, зъболекарят може да забележи първите симптоми по зъбите, така че ще е необходимо време, за да спре остеопорозата навреме.

Плака и възпаление на венците

Знаете ли, че плаката, която се натрупва по зъбите е напълно същата като тази, която може да причини инфаркт или инсулт? Проучванията разкриват, че възпаление на венците е едно от най-честите причини за сърдечно-съдови заболявания. Бактерии от устата навлизат в кръвообращението, което може да причини образуването на кръвни съсиреци и удебеляване на артериите.

Стоматолог може да помогне с рутинни и редовни проверки. Зъболекарят ще бъде в състояние да познае инфекция и ви препоръчваме да предприемете стъпки, за да лекувате възпалението на венците и да се намали натрупването на зъбна плака.

3. Теглото

Повишаване на теглото или намаляване на теглото е явление, което се случва на всеки с течение на времето, и зависи най-вече от вашата диета, начин на живот и стреса. Но ненадейно и значително покачване на теглото не трябва да се пренебрегва.

Ако напълнеете много в кратък период от време, това може да сочи към хормонален дисбаланс и проблеми с щитовидната жлеза, или със задържане на вода или сърдечни и бъбречни проблеми или бременност. Същото се отнася и до внезапна загуба на тегло.

4. Кожата

Кожата е най-големият орган, която е изложенa на външни влияния всеки ден. Ето вследствие на какво е важно да се следят промените, които настъпват по повърхността на кожата. След душ и преди полагане на грижи погледнете кожата си, и да използвайте две огледала за местата, на гърба си, които не могат да се видят лесно.

Ако забележите някои значителни промени, като например промени в цвета, нови израстъци, петна и тъмни бенки, отидете на дерматолог и се прегледайте. Прегледът при дерматолог е доста лесен и безболезнен, и това може да попречи на много заболявания, включително меланом.

5. Ноктите

Ноктите могат да бъдат доста елегантна украса на ръцете, но тяхната функция е по-важна. Малки и големи промени по ръцете и краката могат да показват различни заболявания.

Бледи нокти

Промени в яркостта на ноктите действително може да бъдат от много лека контузия, или нараняване на тъканта под ноктите. Но такава промяна, може също да показва анемия и липса на червени кръвни клетки , което показва, че трябва да се направи изследване на кръвта.

Анемията е причинена от ниски нива на желязо в кръвта и затова е важно да промените хранителния си режим и да го обогатите с листни пресни зеленчуци, червено цвекло и фасул.

Чупливи, тънки и нацепени нокти

Въпреки, че тънките и чупливи нокти могат да бъдат причина от гените, или недостиг на калций, тези промени могат да бъдат свързани с неправилна работа на щитовидната жлеза. Тази жлеза се намира в областта на шията, и е отговорна за регулирането на обмяната на веществата, енергията и растежа.

Твърде малко от този хормон води до прекомерна загуба на коса, тънки и чупливи нокти извънредно, бавен растеж на нокътя и отделяне на нокътя от кожата. Ако забележите тези промени, отидете на лекар, както и състоянието на жлезата може да се провери с обикновен кръвен тест.

Жълти и удебелени нокти

Удебеляване на ноктите най-вече се случва на пръстите на краката, и е придружено от пожълтяване. Тези промени са типични за гъбични заболявания, които обикновено се простират по цялата повърхност на ноктите.

Класически мазила и кремове обичайно не са ефективни, тъй като това е заболяване, което е в рамките на и под ноктите, поради което тези средства е трудно или невъзможно да се абсорбират в пълна степен от нокътя. Ако искате да се отървете от тези грозни промени, потърсете медицинска помощ, която може да ви препоръчат подходящи противогъбични хапчета.

Бели линии по ноктите

Хоризонталните бели линии по ширината на ноктите, които се появяват на повече пръсти, биха могли да показват липса на протеини и други хранителни вещества, или бъбречни заболявания и увреждания на черния дроб.

Ако забележите тези промени, консумирайте повече протеини в диетата си, и ако състоянието на нокътя остава непроменено след един месец, след това отидете на лекар.

Тъмно-сини нокти

Тъмно-син цвят под повърхността на нокътя е знак, че на тялото ви липсва кислород. Причината може да е заболяване на дихателните пътища или сърдечно-съдовата система. Кръвонасядане под нокътя може да бъде причинено от лоша циркулация или излагане на много ниски температури, но ако забележите такава значителна промяна трябва да се консултирате с лекар.

Източник: kakata