ИЗВЪНРЕДНО!!! Много лоши новини от спасителния екип за Боян Петров. Ето какво съобщиха току-що

Бурен вятър и лошо време са спрели операцията по издирването на Боян Петров днес. Очаква се по-хубаво време на 13 май, информира китайският посланик в България Джан Хайджоу на специална пресконференция днес, излъчена на живо по Канал 3.

Той показа снимка от базовия лагер, получена към 14 часа. “Там китайската страна е събрала около 100 души, от тях 25 са спасители, останалите са медицински и логистични екипи”, каза посланикът.

Той уточни, че спасителният екип е ръководен от известен китайски алпинист, началник на Бюрото за спорт в Тибетски автономен район. “Той е като главнокомандващ на първата фронтова линия”, поясни Джан Хайджоу.

“Спасителният екип включва и много китайски алпинисти с много изкачвания на високите планини, в това число и Шиша Пангма. Казах, че спасителният екип се дели на три групи. Първата в състав 12 спасители вече е тръгнала от базовия лагер на 5800 м надморска височина към Лагер 1 на 6400 метра.

Утре се предвижда 7 от тези 12 да тръгнат към Лагер 2 на 6800 м височина. Те също ще пристигнат на Лагер 3 на 7300 м преди вдруги ден. Знаете, че заради изключително суровото време в момента спасителите не могат да провеждат операции над 7300 м.

На 11 май времето е облачно, има северозападен вятър със скорост 10-16 м/сек., а температурата е от минус 12 до минус 26 градуса. Утре на 12 май времето ще е облачно с кратковременни снеговалежи, северен вятър със скорост 12-26 м/сек. Температурата ще е между минус 12 и минус 25 градуса. Според прогнозата на 13 май може би ще има съвсем кратко време, когато ще е по-хубаво времето”, каза още посланикът.

Той добави, че в момента, въпреки суровото време, към Лагер 3 се качват спасители.

“На 13 май, когато времето е малко по-добро, ще започнат спасителни операции и издирване от Лагер 3 на 7300 м нагоре към върха”, каза посланик Джан Хайджоу.

“Два хеликоптера от Непал в момента вече са пристигнали и остават в очакване на 3700 м надморска височина.

Намират се на около 25 км от върха. Вчера специално за хеликоптерите китайската страна направи нещо като паркинг специално за хеликоптерите, като временно летище.

И представителите от ВВС на Китай вече са пристигнали там за всички логистични услуги с цел хеликоптерите да бъдат приведени в отлично състояние. Точно поради времето в момента хеликоптерите не могат да излетят и остават в очакване на 3700 м височина. И когато времето е подходящо те ще летят около лагерите в рамките на 10 км.