Божидар Димитров: Ако партията ми вземе властта, първо ще пусна руснаците без визи в България

Бившият шеф на Националният исторически музей и настоящ политик проф. Божидар Димитров даде интервю пред в. „Стандарт“, за да разкаже повече за бъдещите си планове. Ето какво каза историкът:
– Господин Димитров, защо регистрираната преди два дни в съда партия, на която сте лидер, се казва „Кубрат“, а не, както първоначалното име на движението, което ръководехте – „Кан Кубрат“?
Оказва се, че името вече е заето. Поне 5-6 организации са се кръстили така и затова избрах само „Кубрат“. Даже предложих „Кубрат Велика България“, но не можело името България да се използва в название на партия. Което едва ли е вярно, тъй като има партии „Да, България“, „Дай България“, „Демократична България“ и т.н. Хайде, от мен да мине. „Кубрат“ е кратко име, ще ни наричат кубратисти. Предварително искам да разсея всякакви негативни съмнения, които има сред еврейската общност. „Кубрат“ е названието на организацията през 30-те години на миналия век на генерал Христо Луков, която се изявява с нацистки действия по улиците на София- манифестации, трошене на витрини на еврейски магазини. Регистрираната онзи ден професорска партия „Кубрат“ е демократична партия на просветените, умерени и конструктивни националисти.

Ние признаваме сериозния принос на евреите в целокупния живот на България през изминалите столетия и през последните 150 г. В Националния исторически музей, малко преди да го напусна, открихме плоча в памет на 952 български войници и офицери от еврейски произход, сражавали се и загинали във войните за национално обединение

– Влизането в политиката не е ли опасна авантюра, защо решихте да се захванете с тази партия?
Близо две години при мен на кафе се събираха 25 професори, които анализираха обстановката в България. Всички те признаваха, че в една парламентарна република, за да се сключи едно коалиционно споразумение за правителство между различни партии с различни програми, е необходимо всяка от тях да се откаже от някои ценни намерения. Аз мога да кажа само за националистите, че те се отказаха да решат два тежки проблема в България – демографския и този с работната ръка като приемат закон, подобен на ирландския и унгарския от 2011 г., с който се дава лесно гражданство на наши сънародници зад граница. Ако партия „Кубрат“ вземе властта, ще се опитаме да решим проблемите с демографската криза и липсата на работна ръка, както и с намаляващия брой руските туристи. Първо, ще отменим 1900 от 2000-те лицензионни режими, както направи Тръмп в САЩ и икономиката им дръпна. И второто – ще махнем визите за руски туристи. Ще си ги получават на границата, а няма да ги раздава една индийска фирма в 5-6 града на огромната Русия. Резултатът е, че в България миналата година са дошли 560 000 руски туристи, а сега се очакват с 15% по-малко. Докато в Гърция са 4 милиона руски туристи, а в Турция – 6 милиона.

– Коя е крайната цел на вашата партия?ар
Това, което ние наричаме крайна стратегическа цел за възход и величие на България, е президентската република. Там е невъзможно съобразяване с коалиционен партньор, такъв просто няма да има. Президентът започва да управлява своеобразно своята програма. И наистина най-голям възход имат страни, които са президентски републики- Русия, САЩ, Франция, Турция, Чехия. Като френският модел ми се вижда най-подходящ за България.

Източник: БЛИЦ