Голямата актриса Eмилия Радева живее без баня и тоалетна: Дъщеря й ходила на гурбет, за да изкара пари за ремонт

От няколко седмици Емилия Радева живеела в полусъборен апартамент. Легендарната актриса най-сетне успяла да намери пари да ремонтира банята и тоалетната си. Майсторите обаче си оставили ръцете и я лишили от възможността да се възползва от елементарни битови удобства за немалък период от време.
Тъй като пенсията на артистката е една от най-ниските на ветераните в българската театрална гилдия, се наложило дъщеря й да замине за няколко месеца в чужбина, за да изкара нужната сума. Щерката на Радева известно време живя във Франция, където се занимаваше професионално със сомелиерство, а след това се опита да прави презентации на френско шампанско у нас, наемайки щанд в сградата на Централните софийски хали, но установила, че българите не са склонни да дават пари за удоволствието да пият вино с история. Емилия обаче била доволна, че дъщеря й се върнала при нея, защото й помагала с всичко, а и контролирала работната бригада в дома им, за да не се опитат майсторите да я завлекат или оберат.

86-годишната актриса вече не била в перфектно здраве и се борела с тежка остеопороза, която затруднявала придвижването й. Въпреки това никак не обичала да се жалва нито за старческите болести, които я застигнали, нито за оскъдната пенсия, на която държавата оценила 55-те й години раздаване на сцената. „Когато чуеш да хленчат твои примери – личности с принос в културния ни живот, някак те заболява отвътре заради унижението. Та това е под достойнството на човека и тези, които го принуждават да се унижи по този начин, го унижават два пъти! Нас ни разделиха и по тоя начин – кой каква пенсия взима. Така беше и със званията“, коментира Радева. Тя споделя, че навремето се почувствала като бутилка без етикет и без съдържание, защото когато отпаднало званието „Народен артист“, уронили самочувствието й и я накарали да мисли, че незаслужено е била удостоена с него.

Източник retro.bg